top of page

Kulturmøte: Mennesker er forskjellige

beste orangene weltkarte-2[6592].png
Kr9c3J0Z_edited_edited.png
Kr9c3J0Z_edited.png
Kr9c3J0Z_edited.png

Land: Globalt

Thema: Kultur

​

På våre reiser har vi møt utallige mennesker fra mange forskjellige kulturer og mange av de har vi fortsatt kontakt med. Når man blir venner med folk fra andre siden av planten, så blir man godt kjent med fremmede kulturer, til og med kulturer som man før ikke visste at fantes. Men man får også et nytt perspektiv på sin  egen kultur fordi man stikker ut og er annerledes enn alle andre. Det medfører kanskje, at vi forstår litt bedre, hvordan folk fra andre land har det i Norge. 

​

Problemstiling:

​

Makroperspektiv: Europa står ovenfor en stor utfordring. Til tross for globalisering, globale sosiale medier og flyreiser som er så billige som aldri før ser høyreekstreme bevegelser, populistiske partier, nasjonalisme og fremmedhat ut til å øke kraftig og sette demokratiet i Europa i fare. Flyktningkriser, redsel for "islamisering" av samfunnet, utallige rasisme-debatter i mediene osv. sørger for at flerkulturalismen i Europa blir sett på som et problem istedenfor en sjanse til å lære av hverandre og være nysgjerrig på hverandre.     

​

Mikroperspektiv: Det europeiske samfunn, og dermed også Norge, har i de siste årene blitt mye mer diverse. Det synes i det daglige og det snakkes mye om i media. Men å snakke om det med hverandre, om det er imellom nordmenn eller mellom nordmenn og innvandrere, eller mellom etnisk Norske og Nordmenn med norsk pass men født utenlands osv. kan være svært vanskelig. Å påpeke at noen ikke er Norsk kan oppfattes som krenkende, feil ordvalg kan tolkes som rasisme og i det hele tatt blir temaet "kulturell diversitet" i det daglige mer og mer tabuisert. Dette sørger for at dialogen foregår bak lukkede dører, i Facebook grupper, mellom likesinnete og ikke minst rundt middagsbordet.  Istedenfor med hverandre snakkes det om hverandre.

​

Målet med denne undervisningsenheten er å bryte ned angsten for å snakke om kulturelle forskjeller, bli bevisst på egne fordommer, vekke nysgjerrighet på andre mennesker og kulturer, få i gang en dialog og bidra til et flerkulturell samfunn (som er et faktum) hvor kulturene og kulturforskjellene blir betraktet som en verdi istedenfor et problem. 

​

 

​​

Framgangsmåte:

1. Elevene blir 

Forslag til videre bruk av kulturmøtet i undervisning framover│Fokus på: 

​

​​​

Tilknytning til læreplan: SAF01-04, Læreplan i samfunnsfag

​​

Følgende ferdigheter blir fremmet i denne leksjonen:

​

å kunne lese:

  • bevisst velge og velge bort ulike kilder 

  • skille mellom meninger, fakta og påstander

​

muntlige ferdigheter:

  • lytte til, tolke, formulere og fremme meninger

  • gi respons og diskutere med andre

  • ta ulike perspektiv

  • forstå hvordan ulike uttrykksmåter påvirker budskap og mottaker

 

digitale ferdigheter:

  • utøve digital kildekritikk og velge ut relevant informasjon 

​

Relevante tverrfaglige temaer:

​

Bærekraftig utvikling:

​

- Mye av plasten i Indonesia kommer fra Europa. Indonesia kjøper europeisk plastsøppel som skal resirkuleres og så bli til en salgbar råvare. Mengden overstiger Indonesias ressurser og mye av plasten havner på søppelfyllinger og etter hvert i Naturen. Dermed har vår daglig adferd her hjemme innvirkninger til hverdagen til øyboere i Indonesia.

​

Relevante Bærekraftsmål:

​

1. Utrydde fattigdom

- Ved å lage drivstoff av plastsøppelen får plasten en økonomisk verdi som kan bli til en inntektskilde til hardt rammede lokalsamfunn

​

7. Ren energi til alle

- Energien som blir utvinnet sørger for at naturen blir renere. Går dette på bekostningen av ren atmosfære?

​

8. Anstendig arbeid og økonomisk vekst

- Å lage salgbar drivstoff av plastsøppel vil sørge for at områder som er rammet av forsøpling får tilgang til en verdifull råvare. Dette kan potensielt sørge for økonomisk vekst og nye arbeidsplasser i område. Hva må til, for å sikre en rettferdig fordeling av resurser og anstendig arbeid?   

​

9. Industri, Innovasjon og Infrastruktur

​

11. Bærekraftige byer og lokalsamfunn

​

12. Ansvarlig forbruk og produksjon

- Kan det være en fare for at terskelen for å produsere, bruke og kaste (engangs-)plast blir lavere når søppelen får økonomisk verdi? 

​

13. Stoppe klimaendringene

- Ved å lage drivstoff av plast o brenne den vil man utslippe CO2. Flytter man problemet bare fra havet til atmosferen?

​

14. Livet i havet

- Livet i havet er hardest rammet av plastforsøplingen, både via direkte skade på dyr og mikroplast som fordeles gjennom hele næringskjeden.

 

 

​

​

​

​

bottom of page